Hoe reis ik met de trein in Vietnam?

Sharing is caring!

We hebben reeds uiteengezet waarom je precies moet reizen met de trein in Vietnam en in dit artikel leggen we je uit hoe je dat precies kunt doen. Hieronder geven we je wat uitleg over het de spoorwegen in Vietnam en enkele nuttige inzichten over hoe je zo gemakkelijk mogelijk kunt boeken en reizen.

Allereerst, een kleine historiek over de Vietnamese spoorwegen:

De Fransen zorgden voor de opbouw van het spoornetwerk in de tijd dat Vietnam nog deel van de Indochinese kolonies was en de hoofdroute, de Noord-Zuidlijn, die Hanoi en Ho Chi Minhstad met elkaar verbinden, reed voor het eerst in 1936. Deze lijn wordt ook wel eens de Reunification Express genoemd hoewel de treinen niet officieel die naam dragen. De term verwijst naar het moment waarop de oorlog voorbij was en de overheid de verbinding tussen Noord- en Zuid-Vietnam herstelde.

Sinds de constructie bijna een eeuw geleden, is er niet veel gebeurd aan het spoornetwerk op vlak van innovatieve renovaties, behalve het herstel van de delen die door de oorlog werden verwoest. Sinds de jaren 90 heeft de Vietnamese overheid echter interesse gekregen in de treinen en probeert ze dan ook dusdanig de het ganse spoorsysteem te verbeteren. In 2019 zal de overheid stemmen voor een plan om een hogesnelheidstrein te bouwen tussen Hanoi en Ho Chi Minhstad die de huidige reistijd drastisch zal doen verminderen van 30 uur naar slechts 7 uur.

Trein in Da Nang station

Het spoorwegsysteem valt grotendeels onder de distributie van Vietnam Railways dat onder de overheid valt (Vietnamees: Đường sắt Việt Nam) maar soms worden ook private wagons vastgemaakt aan de snellere treinen (S1-S4). Deze worden gerund door Livitrans, Violette Train en Saigon Golden Train, maar zijn vanzelfsprekend ook duurder dan de wagons in beheer van Vietnam Railways.

Boeken

Het is niet altijd nodig om op voorhand te boeken, maar indien je je reisplanning van tevoren weet, is het vaak goedkoper om te boeken en heb je bovendien ook zullen er ook meer zitjes en bedden beschikbaar zijn om uit te kiezen. Als je het niet erg vindt waar je geplaatst wordt en Vietnam doorreist in het laagseizoen, kun je gerust aan het treinloket last minute een ticket verkrijgen. Maar als je je trip wat meer wil plannen, raden we je aan op voorhand te boeken!

Er zijn veel toeristische bedrijven die zich voordoen als de officiële website van Vietnam Railways, maar wees je er van bewust dat er maar 1 officiële informatieve website is en 1 officiële boekingswebsite bestaat. Websites zoals vietnam-railway.com, www.vietnamrailways.net of vietnamrailwaycorp.com zijn privéwebsites en functioneren als tussenpersoon om toeristen tickets te verkopen.

Hoewel het ook mogelijk is te boeken via de officiële website van Vietnam Railways, raden we je dat niet aan aangezien ze geen buitenlandse kredietkaarten aanvaarden. Indien je het niet erg vindt om helemaal tot aan het station te gaan, kun je ervoor kiezen om toch via deze website te boeken en dan achteraf in het station cash te betalen. Ook is deze website handig omdat je de exacte plaatsen kunt kiezen en zien hoeveel je ticket je zal kosten.

Een andere degelijke optie is om te boeken via websites zoals baolau.com of 12go.asia. Sinds kort heeft baolau ook de kies je zetelfeature die vrij gelijklopend is met het officiële systeem. Zowel baolau.com en 12go.asia rekenen een klein percentage aan op de eindrekening.

Wanneer je boekt is het handig om te weten dat er verschillende opties in klasse zijn:

  1. Harde stoel
  2. Zachte stoel
  3. Hard bed in een 6 slaapwagon
  4. Zacht bed in een 4 slaapwagon

We raden aan -toch voor langere nachtreizen- om een bed te nemen in plaats van een stoel. Indien je het niet erg vindt om een compartiment te delen met nogal wat andere mensen, kun je kiezen voor een hard bed in een cabine met 6 bedden. De bovenste bedden zijn de goedkoopste en de onderste de duurste en ook meer comfortabel aangezien je bij de bovenste bedden niet rechtop kunt zitten en dusdanig verplicht bent om de ganse rit neer te liggen. De compartimenten met 4 bedden zijn wat duurder maar schijnbaar ook groter wat het dus ook meer comfortabel maakt voor grotere mensen.

4 bed slaapwagon
6 bed slaapwagon
6 bed slaapwagon

Reizen

De treinen rijden relatief stipt, maar we raden je toch aan ruim op voorhand aan het station te zijn zodat je rustig jezelf kunt installeren. Om in te stappen dien je je ticket te tonen aan de treinbegeleiders die aan de deuren wachten. Eenmaal in de trein kun je dan je bagage wegbergen onder de bedden of in de bergruimte boven de deur. De nieuwere wagons zijn uitgerust met moderne toiletten en er is wc papier aanwezig, maar dat raakt snel op, dus breng wc papier mee als je nog niet goed overweg kunt met de sproeier. Sommige tickets hebben maaltijden inbegrepen en je kunt ook snacks en drankjes bij de treinbegeleiders kopen. Indien je toch liever je eigen eten meebrengt, kun je dat ook doen.

Eens helemaal klaar hoef je je enkel nog maar achterover te leunen, te relaxen en te genieten van het prachtige uitzicht. Bijvoorbeeld als je tussen Hue en Da Nang reist, passeer je de Hai Van Pass en de magnifieke kustlijn.

 

Hai Van Pass

We hopen dat je met deze tips van Vietnam in al haar pracht en praal kan genieten zonder zorgen wanneer je reist met de trein.

Sharing is caring!

Check Also

7 Must-Try Experiences When Visiting Quy Nhon City

Quy Nhon City, located in the beautiful province of Binh Dinh, Vietnam, offers a captivating …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *